Bankpasfraude

[rad_page_section id=’rpsS9ACXYA2NQA5RHMI6OAE2V3XIICURTOA’ first=’true’ last=’true’ section_name=’Section’ v_padding_top=’0′ v_padding_bottom=’0′ classes=” visibility=’None’ layout=’Contained’ background_opts=” background_color=” bg_opacity=’100′ background_image=” background_position=” background_cover=” background_repeat=” background_attachment=” background_gradient_dir=” start_gr=” end_gr=” video_url=” video_pos=’middle-pos’ video_fallback=” ov_use=’no’ ov_opacity=’60’ ov_background_color=” ov_background_image=” ov_background_position=” ov_background_cover=” ov_background_repeat=” ov_background_attachment=” ov_use_gradient_dir=’no’ ov_background_gradient_dir=” ov_start_gr=” ov_end_gr=” border_top_width=’0′ border_top_color=” border_top_type=” border_top_opacity=” border_bottom_width=’0′ border_bottom_color=” border_bottom_type=” border_bottom_opacity=” ][rad_page_container id=’rpcKI8AN0003QBIQB0FBJJT2VH1QCYPLTMA’ layout=’full’ first=’true’ last=’true’ top=’true’ classes=” visibility=’None’ float=’left’ background_opts=” background_color=” background_opacity=” background_image=” background_position=” background_cover=” background_repeat=” background_attachment=” background_gradient_dir=” start_gr=” end_gr=” border_top_width=’0′ border_top_color=” border_top_type=” border_bottom_width=’0′ border_bottom_color=” border_bottom_type=” use_margin=’no’ margin_top=’50’ margin_bottom=’50’ ][rad_page_widget id=’rpwICKCSKEAWGVY18IM8CRKT59OAJJXWGXF’ type=’rad_text_widget’ layout=’full’ last=’true’ col_style=’none’ top_image=” image_resize=’default’ height=’300′ auto_width=’yes’ width=’400′ text_title=’ ‘ text_subtitle=’ ‘ rich_key=’text_data’ col_link=’custom’ custom_link=’#’ video_link=” image_link=” button_label=’Bron: politie.nl’ visibility=’none’ delay=” icon=” icon_hidden=” icon_margin=’0′ box_hover_color=” title_color=” subtitle_color=” text_color=” link_color=” title_size=” title_w=” subtitle_size=” subtitle_w=” text_size=” tt_margin=” st_margin=” tet_margin=” ]

Steeds meer jongeren worden slachtoffer van criminelen die via de bankrekeningen van deze jongeren geld witwassen. Met een financiële beloning in het vooruitzicht geven de scholieren toestemming grote bedragen tijdelijk op hun rekening te zetten. Zodra de bank dat merkt, moet de jongere het vaak alweer verdwenen geld terugbetalen. Met een enorme schuld tot gevolg. Ook hangt de jongere een zware straf boven het hoofd wegens fraude. De politie en banken waarschuwen jongeren hier dan ook nadrukkelijk voor.

Inhoudsopgave

Wat is bankrekeningfraude?

Criminele organisaties benaderen scholieren regelmatig met een smoes of ze geld op hun bankrekening mogen storten. De criminelen doen dit om illegaal verkregen geld wit te wassen. Stemmen de jongeren in? Dan krijgen ze een aanzienlijk geldbedrag op hun bankrekening gestort. De jongeren krijgen de opdracht het geld op te nemen en af te dragen aan de ronselaar. Als beloning voor het gebruik van de rekening stellen de criminele organisaties een leuk geldbedrag in het vooruitzicht. Dat wordt meestal niet uitbetaald, omdat de ronselaar dan al met de buit is verdwenen.

Wat gebeurt als een jongere op fraude wordt betrapt?

De gevolgen voor de jongeren (en hun ouders) zijn ingrijpend. De pakkans vanuit de banken is namelijk zeer hoog. De jongeren draaien op voor de schade, die vaak oploopt tot duizenden euro’s. Ook worden de jongeren strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg: een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen deze jongeren acht jaar lang geen gebruikmaken van financiële diensten van banken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening afsluiten of een nieuwe rekening openen. Dat laatste is zeer lastig als de jongeren geld gaan verdienen en hun werkgever het salaris niet kan overmaken. De criminelen en ronselaars proberen uit zicht van de politie te blijven, waardoor het moeilijk is ze op te sporen.

Zijn er andere vormen van bankrekeningfraude?

Bij fraude met bankrekeningen worden overschrijvingsformulieren vervalst. Zo komt het overgemaakte geld op een andere dan de gewenste bankrekening terecht. Als fraudeurs het geld hun eigen bankrekening laten overmaken, kan hun identiteit worden achterhaald. Bij het openen van de bankrekening moeten ze zich immers identificeren. Dit wordt opgelost door zogeheten ‘katvangers’ in te schakelen. Zij openen een bankrekening die fraudeurs kunnen gebruiken zonder dat hun identiteit bekend wordt. De katvanger wordt dan echter wel medeplichtig aan de fraude.

Bij een moderne variant hiervan wordt het geld overgemaakt door middel van internetbankieren. Fraudeurs gebruiken illegaal (bijvoorbeeld via Spyware) verkregen toegangscodes.

Bij een ander soort fraude worden goederen via internet aangeboden. Hierbij wordt vooruitbetaling per bank gevraagd. De goederen worden echter nooit geleverd. Fraudeurs gebruiken hierbij soms bankrekeningen die op naam van katvangers staan. Zo kan de gedupeerde klant geen verhaal halen.

Wat kan ik doen tegen bankrekeningfraude?

De website Pas op je pas biedt jongeren handige tips hoe ze voorkomen dat ze het slachtoffer worden van fraudeurs. Ook staan op deze website films hoe criminelen te werk gaan en wat de gevolgen zijn voor jongeren. De website is onderdeel van de campagne ‘Pas op je pas’ die in 2011 startte. In deze campagne waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken samen met de politie jongeren om zich niet als ‘geldezel’ te laten gebruiken.

[/rad_page_widget][rad_page_widget id=’rpwFKYLPIEX4M0UU9WXJSKTMV0S6NNLXBHN’ type=’rad_text_widget’ layout=’full’ last=’true’ type=’rad_text_widget’ col_style=’none’ top_image=” image_resize=’default’ height=’300′ auto_width=’yes’ width=’400′ text_title=’ ‘ text_subtitle=’ ‘ rich_key=’text_data’ col_link=’none’ custom_link=” video_link=” image_link=” button_label=’More’ visibility=’none’ delay=” icon=” icon_hidden=” icon_margin=’0′ box_hover_color=” title_color=” subtitle_color=” text_color=” link_color=” title_size=” title_w=” subtitle_size=” subtitle_w=” text_size=” tt_margin=” st_margin=” tet_margin=” rich_key=’text_data’ ]


[/rad_page_widget][/rad_page_container][/rad_page_section]